2013. május 11., szombat

túl az 5. szülinapon

Írhatnám, hogy hihetetlen, hogy van egy 5 éves nagyfiam, de minden nap itt voltam, tehát nem nagyon tudok kételkedni benne. Simi óriási vircsaft közepette átlépett a 6. életévébe.

Jó előre megbeszéltük a szülinapi menüt.

Simi, szülinapi reggelire palacsintát kérsz, vagy goffrit? Palacsintát, mézzel. Azt nagyon szeretem!

Ebédre jó lesz húsleves és bolognai spagetti? Jó, azt nagyon szeretem!

És a torta? Az legyen Angry Birds-ös.
(Elnyújtott anyai lélegzetvétel, végülis lehetne rosszabb is...)
 (Felcsillan a remény:) Minden madár legyen rajta, vagy csak a piros?
- A piros, de az jó nagy. Meg a Dart Veder. (Kezdő vagy lányos anyukák kedvéért az Angry Birds-nek van külön Dart Vedere.)
(Ööö) Hát majd meglátjuk, hogy mit tud megcsinálni a mama, és mi fér rá a tortára. Ezt majd a barátaiddal szeretnéd megenni a zsúron?
IGEEEN!

És az otthoni torta, az milyen ízű legyen?
- Sztracsatellás (Szjacsatejjás).

És az oviba mit szeretnél vinni?
- Muffint. Csokidarabosat. Cukorkákkal a tetején.

Azoknak az anyukáknak, akik hasonló keretek között szembesülnek a ténnyel, hogy HÁROMFÉLE tortát kell összarakniuk, a következő tippeket adom:

- Ne gondolkodjunk egy torta az "8 tojás, 3 torta, az 24 tojás" fejjel. Keressünk jó minőségű, kész tortalapot. A zsúron a gyerekek a kűlcsínre mennek. Egy klassz torta nem tud rossz lenni, viszont az egyszerű külsejű akkor sem vonul be a történelembe, ha 30 dkg 90 %-os himalaya étcsoki van benne (és esetleg a szülőknek nagyon ízlik).
- A krémet vegyük egyszerűre. Én a vaj-kakaópor-porcukor keverékére esküszöm, még sohasem vallottam szégyent vele. De a Dr5ker hidegen keverhető krémek is ilyenkor jönnek a képbe. Egy szelet szülinapi torta (vagy amennyi megevésére az időből futja), egészséges, házikoszton táplált gyerek szervezetét nem kezdi ki, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy min. egy zacsi gumicukrot kap ajándékba valakitől, és azt el is fogyasztja.
- Ha nem piskótás tortában gondolkodunk, akkor jó ötlet a kekszalapos torta. Az ember összekever egy nagy adag kókuszgolyó masszát, és tortaformába símogatja. Erre jöhet a krém, nálunk sztracsatellás dr5ker, és a tetetjére csokit reszeltem. Meg tettem rá egy Dart Vedert is, természetesen.
- Akinek van jól bevált muffin receptje, ami garantáltan megnő, nem esik össze, megbízhatóan omlós, de nem morzsálódik, az nyugodtan süsse azt az oviba (vagy más intézménybe), és ossza meg velem. Akinek nincs, az vegyen dobozosat. Én most az egyik német áruházlánc saját márkás dobozát vettem, de ebből is van ám dr5ker. Nemcsak azért tettem jól, mert olcsóbb volt, mint mindent külön megvenni, gyorsabb volt, megbízható, hanem azért is, mert majdnem minden anyuka porból viszi a muffint, és hiába gasztroguru az ember, a gyerekek összehasonlítanak, és az nyer, amiben a legtöbb az "E".
- Mivel nagy adag muffinban gondolkodunk, és a létszám általában pont 25 (2 db 12-es muffintepsi az ugye 24 muffin...), ha nem akarjuk sütni-hűteni-kivenni-újratölteni-sütni-hűteni-hűteni-újratölteni, akkor nem árt 3 db muffinformával dolgozni, és ehhez a baráti kör készletét is mozgósítani (vagy nem a muffintepsikkel kezdeni az egy hónappal később esedékes költözés előtti dobozolást...)
- Ha a megbízható állagot és minimális munkaráfordítást biztosító alapanyagaink megvannak, akkor már csak a lényeg van hátra a színes cukorkák, szóró csokik és cukrok, gumicukrok és marcipán díszek. Aki maga készíti a marcipánt (én fondant-ból, mert egyszerűbb és olcsóbb, recept kiskuktánál), az olyat vállaljon, amire futja a kézügyességéből (ez számomra komoly korlát), és napokkal előre elkészítheti, hűtőben egy hetet lazán kibír. Aki nem vacakol vele, vagy vegye meg (ha talál a kizárólagos szamosnál pont kedvenc figurát), vagy helyettesítse pl. gumicukorral, nálunk a törpös került az ovis muffin tetejére.
- vagy rendeljen egy jó cukrászdából három tortát.

A szülinapi program nem volt előre megbeszélve, de tudtuk, hogy a szüleim itt lesznek, és Christi Himmelfahrt végett szűnnapra is esik. Így azután átvonultunk nagycsaládilag Schleissheimbe, ami a világ legjobb döntésének bizonyult, ugyanis először megszakértettük a Deutsches Museum repülő kiállítását (bejárható repülők, megmászható irányítótorony, repülésszimulátor, repülő alakú mászóka, repülőcirkusz, és lábbal hajtható propellerrel működő körhinta, valamint repülők is), majd a szerencse pont éhségünk csúcsán egy sörkertbe kísért minket, ahol ettünk virslit, kolbászt, Leberkast (olyan, mint a szafaládé), krumplisalátát és óriási bajorperecet, ja és némi sört.
Ebéd után pedig irány a kastély, szülinaposak a nagyszülőkkel be a kastélyba, délután még alvó kistestvérek szülőkkel a kastélykert árnyékában. Emberek, beszarás. A Schleissheimi kastély nem sokkal kisszabásúbb intézmény, mint Versaille, viszont nagyon hasonlít rá. És ez a bajor hozzáállás. Semmi aprólékos báj, semmi a "kevesebb több" ideológia. Itt minden óriási és nagyvonalú. Mint a Bavaria szobor a Theresienwiesen.
És a kastély mellett Kleingarten Anlage. Az egy kiskert-társulás, egy egyesület bérli vagy megveszi a földet, és leosztja a tagjai között a kis parcellákat, akik csekély tagdíj fejében kötelesek gondozni, rendben tartani. Itt termelnek maguknak némi bio-t, egy-két szép növényt, felállítanak egy kis házat (ami nagyon kevés helyen akkor, hogy aludni is lehessen benne), és természetesen egy sörpadot és néhány nyugágyat. Ilyen helyeken tengetik szegény városi népek napfényes szabadnapjaikat...

Amikor pedig a fáradtsági szint a tetőfokára hágott, átvágtunk a biciklizők, motorozók és görkorizók hömpölygő tömegén, és haza vettük az irányt. Itthon előkerült az ünnepi porcelán, a Wicki a vikinges kölyökpezsgő, és a Dart Vederes torta, és az Alma együttessel versenyt énekelve felköszöntöttük Simit. A sors Simiként útjába szülinapja alkalmából három különböző, de azonos sorozathoz tartozó legókészletet sodort, így a nap hátralevő része a legók édesapával közös összerakásával, majd közös kipróbálásával telt. Mármint az ünnepeltnek. Az ünnepel anyja legyártotta a 30 muffint, az ünnepelt öccse pedig türelmesen kivárt 3,5 órát, míg végre levette az ünnepelt újonnan kapott lépésre villogó szandálját, és végre magára próbálhatta.

Majd este tízig Emil és a detektívek (kétszer egymás után). Annyira elfáradt, hogy nem bírt az ágyáig elmenni.

Még nagyon-nagyon sok ilyen boldog szülinapot, drága kis Simi!


1 megjegyzés:

  1. draga simikem!eloszor is millio puszi/hol is vagyok most!!!/felkialltassal!!!ja Otthon, de idokozben itthon lettem?szoval nagyon orulok hogy Neked a varva vart 5-ik szulinapod is meg van, lezajlott/igen csak kozos elmenyekben/Remelem meg sokaig fogod emlegetni!!!!millio puszi eddie es judit es persze Kai, esther, alissa, ray.

    VálaszTörlés