2013. július 4., csütörtök

megmondom, mi a baj Németországgal

Hogy nekiveselkedek, hogy felhívjam a zeneiskolát, mivel a helyi újság szerint a héten lehet jelentkezni a szeptemberi órákra. Negyed órát szótározok, felkészülök az elképzelhető mondatokra, az én kezdő szövegemet leírom, hasonló szavakat kiszótározok, fejben megoldásokat keresek, hogy mi van, ha be kell menni, nincs már hely, csak délelőtt van óra, stb., továbbá magam elé készítem a magyar német szótárt és a Google fordítót (ami egyébként tudjuk, milyen, de megnyugtatásnak azért jó).
Erre felveszi egy kedves hangú hölgy, elmondom az előkészített mondatomat, amibe kétszer belesülök, cserébe az utolsó szót hibátlanul ejtem (a "melden"-ből elegánsan "elharapom" az "e"-t).
Erre mondja, hogy máris küldi a jelentkezési lapot, csak a címemet mondjam. Megmondom, elköszönünk. Egyelőre ennyi.
Amúgy ismerős, mert az ovi jelentkezéseket is két óvoda így küldte meg, három napon belül. Mondjuk, oda nem is vettek fel.
A nevünket telefonban töröknek hallják, ezt az én nyökögésem kiválóan alátámasztja, úgyhogy általában le tudjuk mérni, hogy rasszistákkal állunk-e szemben. Ha azok, úgysem akarnánk odamenni.
(Hja, a nevünket. Milyen természetesen használom a férjem nevét így két év után, pedig ugye, nem vettem fel. Lehet, hogy egy kerek évfordulóra felveszem akkor már az én teljes nevem mellé az ő teljes nevét, hogy ha annyira akarnak engem frauzni, akkor írjanak csak le másfél sort...)

UPDATE1: A jelentkezési lap másnap a postaládában volt. Én azért két hétig elfelejtettem kitölteni, csak a rend kedvéért.

Ezen kívül kicsit furcsa, hogy a szelektív hulladékgyűjtés keretében a sárga zsákba közösen kell gyűjteni a "csomagolásokat". Papírból, műanyagból, fémből. Mivel utólag élő személy szortírozza a szeméttelepen (ahol már voltunk, sárga zsákért ti.) szép tisztán kell kidobni a cuccokat. Azaz, nem elég, hogy az első két hetem abban telt, hogy hangosan megnevezem magamnak a különböző szeméttípusokat, azaz úgy zárom a családi reggelit, hogy "ez bio, ez papír, ez csomagolás, ez pedig a Restmüll", és tulajdonképpen már a boltban is megnézem vásárlás előtt, hogy ebből mi lesz, és lesz-e elég hely (két hetente egy fél kuka Restmüllt termelhetünk - a pelenka pedig Restmüll), mostanra már elmosom a
- húsos tálcát,
- a paradicsomszószos konzervet,
- a nutellás üveget, és
- a májkrémes boboz is
kidobás előtt.

UPDATE2: És még az is baj Németországgal, pl., hogy van egy ilyen kis fura autójuk, ami pont akkora, mint a járda, így elfér a kerítés és a parkoló autók között. Amikor végigmegy, egyik oldalon pucolja a járdát - ez eddig rendben - másik oldalon lenyírja a kerítésekből kiálló, járdára hajló ágakat. Az oké, hogy itt rend van, bazze*, de a szemközti néni körömollóval nyesi a rózsáit, most meg így meg lett szégyenítve szegény. Bárki láthatta, hogy elmérte és túlhajlottak a rózsái, amíg tíz perccel később vissza nem jött a kisautó újabb körre, melynek során összeszedte a korábban levágott kis ágakat. Ha nem magam látom, nem hiszem el, de még így sem könnyű.

Update3:
Gépkocsi ügyintézés:
1. nap: Annuska és Milán vesznek egy leselejtezés előtt álló, de még épp motorral guruló autót.
Milán interneten biztosítást köt a kocsira, így kap egy kódot, amivel Annuska a nevére írathatja az autót.
2. nap: Annuska gépkocsi adásvételi szerződéssel (netről letöltött, mindegy milyen, nincs szabvány, a Ptk/Btk egyébként is tiltja), a kocsi papírjaival,  egy személyivel és a kóddal becsattog a "Zulassungstellére".
Húz egy sorszámot a tök üres váróban, leül, majd a következő percben szólítják a sorszámát. 1 perc.
Bemegy a 11-es szobába, elmondja mit akar, átadja az iratokat, választ rendszámot. 2 perc
Elmegy a kasszához befizetni az eljárás díját (kártyával). 1 perc
Átsétál a kasszával szemben lévő szobába a rendszámért (ott állnak már a pultnál, Annuska diszkréten megáll az ajtóban, de ebben a pillanatban előkerül egy második ügyintéző, aki azonnal elkezdi legyártani a kiválasztott rendszámot. Rendszám elkészül, Annuska fizet. 3 perc.
Kész rendszámmal vissza az első kisasszonyhoz, aki felragasztja a matricákat a rendszámra, és sok boldogságot kíván az új autóhoz. 1 perc.
Összesen 8 perc.
Otthon rendszám felrak, autózás megindul.
4-8. nap: az illetékesek leszlopálják a bankszámláról a biztosítási díjat és az éves adót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése