2013. november 15., péntek

Őszi séta Landshutban

Egy ideje nem jöttem, mert kezdett jóra fordulni az aktuális bölcsi sorsa, de ha ezt leírtam volna, akkor biztos, hogy másnap újra beütött volna a krach. Most sem írok még semmit, csak annyit, hogy a gyerek kezd beszokni a bölcsibe, minden nap egy kicsit több időt tölt ott, én pedig kezdek beszokni a K&L áruházba, minden nap kicsit több időt töltök ott.

Namost én eddig rinyáltam, hogy soha nem bírunk egy olyan oktatási intézményt kiválasztani, aminek a közelében lenne egy bolt, ahova be lehetne csak úgy ugrani. Erre a bölcsi Landshut óvárosának kellős közepén van. Pl. egy Asia Shoppal egy épületben. Ha kilépsz a kapun, már épül előtte a Christkindlemarkt. Mit épül, a házak készen, a karácsonyfák feldíszítve, nem tudom, mit csinálnak rajta még egy hétig.
A tér sarkán a kedvenc házam, a 12. században épült, ma lakják, 2009-ben újították fel szakszerűen:A kis cuki utcán áthaladva

a párhuzamos utca a Neustadt (így egyszerűen), ahol játékbolt, bank, pékségek, antikvitások sorakoznak, és: itt szokott lenni pénteken a PIAC.

 Az ott a távolban a landshuti vár.A piacon természetesen annyi mindent vásároltam, hogy alig bírtam visszavinni az autóhoz.
Van itt minden. Bio zöldség, gyümölcs, természetesen. Bajor parasztok árulják a finom háztáji-termelői húst, felvágottat (vadból, bárányból is), sajtot, savanyúságot, lekvárt, mézet, tésztát, tojást, fűszereket, virágot, karácsonyi koszorúkat, kenyeret, péksüteményt és rendes süteményt. Törökök árulnak gyümölcsöt aszalt gyümölcsöt, magvakat, olívabogyók tömkelegét, ezerféle kencét, török lapos kenyeret. Az olívaolajat áruló fiatalember "kalimerával" köszön. Természetesen van egy stand kolbásszal, nyáron sörrel, télen forralt borral. A legnagyobb tömeg pedig az egyik péknél van. Beállok, met kell az a 21 embernyi idő, amíg egyáltalán átlátom, hogy mit árul (zsömlék -kenyerek mindenféle színben és formában, bajor-olasz-francia remekek,  fánk, perecek, bejglik, mézeskalácsok, hátul pedig krémes sütemények). Veszek egy Saxunt (azt sem tudom, édes-e vagy sós), és megfogadom, hogy inden héten kipróbálok valamit, amiről eddig nem is halottam.
Van lila krumpli, fehér sárgarépa, minden színű karórépa, csicsóka, birsalma, papaya, mérik a friss spenótot, rukkolát, ezer féle fejes salátát. Az árusok kedvesek, de profin nyomják, ha megállsz bámészkodni, még észre sem veszed, de már fizetsz. Minnél többet veszel, annál több az ajándék, kedvezmény. Az almás fánkját (ami nem fért el egy gyerektányéron, Simi 20 perce ette másnap reggel, mire meg tudott szólalni: finom!

Haladunk tovább, a Neustadttal párhuzamos utca (nem fogjátok kitalálni): az Altstadt. Itt szokott lenni a Landshuti esküvő, melynek keretében 4 évente egy hónapig újra eljátsszák Gazdag György bajor herceg és Jagelló Hedvig lengyel királylány 1475-ben tartott lakodalmát. A nászmenet minden vasárnap délután az Altstadon vonul fel, melyen erre az időre lelátokat építenek , majd látványos lovagi tornát tartanak.A híres középkori templomot nem fotóztam le, egyébként ott jönne, az alsó kép jobboldalon véget ér, mert tatarozzák, és így ronda.

Az Altstadt végén a "Szentháromságtér"-en át lehet feljutni a várba (babakocsival azért iszonyú szívás).


És a végére a személyes kedvencem, amihez talán nem is kell semmit hozzáfűznöm:Talán annyit, hogy e sorokat a jobboldalon vásárolt felsőben írom, balra pedig befújtam maga egy "La vie est belle" nevű parfümmel. Így lett kerek a délelőtt.2 megjegyzés:

  1. gyonyoru kepek es erdekes varos

    VálaszTörlés
  2. sajnos nem tudom hogy az elozo megjelent e, de ez megint, nagyon edes kis story!es biztos ilyen a varos is, puszi j.

    VálaszTörlés